Vacsoracsata

az rtl uj sorozata a téma Vacsoracsata avagy hogyan főznek a hírességeink

Kereső

Egyedi keresés

AJÁNLATOK

Receptek

Utolsó kommentek

8. hét - Sváby András receptjei

2008.04.25. 05:16 - sorozat

Címkék: receptek sváby andrás vacsora csata málna sorbet roston sült vörös tonhal steak tejszínes zeller krumpli szufléval chilis ananásszal rácson sült cukkini chips





Előétel

"Thai királyrák leves "

Hozzávalók:

Alapléhez:

egy kiló csirkenyak vagy bármilyen csirkealaplének való leveszöldség
só-bors

Leveshez:

személyenként 4-5 nyers (!) királyrák
shi-take bomba
sárgarépa vagy bármilyen zöldség
2-3 evőkanál thai halszósz
friss gyömbér
póré vagy újhagyma
5-6 lime levél
3-4 thai citromfű
ízlés szerint friss piros és zöld chili karikára vágva
facsart lime ízlés szerint
kevés szójaszósz
friss koriander (petrezselyemmel nem cserélhető fel)

Elkészítési mód:

A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.

A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk. Belecsavarjuk a levesbe a lime-ot, fűszerezzük halszósszal és szójaszósszal, majd minden egyéb összetevőt a rákfarkakkal együtt a levesbe tesszük. Max 4-5 perc intenzív főzés után levesszük a tűzről, megszórjuk az összevágott friss korianderrel és azonnal tálaljuk.

Sváby András javaslata:

A húslevest semmiképpen se kockából készítsük.

Ne sajnáljuk a lime levet, és ha szeretik, akkor a chiliből is bőven rakhatnak bele.

A különleges fűszerek (thai citromfű, koriander, halszósz, lime levél stb. ma már könnyen beszerezhetőek a jobb delikát boltokban).

 

Főétel

"Roston sült vörös tonhal steak, tejszínes zeller-krumpli szufléval, chilis ananásszal és rácson sült cukkini chips-szel"

Hozzávalók:

1 vastag szelet tonhal /fő

Szufléhoz:

pár szem krumpli
1 nagy fej zeller
15-20 dkg ementáli sajt
7-8 dl tejszín

szerecsendió

Ananászhoz:

1-2 friss ananász
néhány összetört száraz chili paprika

Cukkinihez:

4-5 cukkini 3-4 mm szeletekre vágva
1 fej fokhagyma
jó minőségű olívaolaj
1 citrom leve

Elkészítési mód:

A cukkini szeleteket egyenként a forró megolajozott kerti rostrácsra helyezzük. Amíg az egyik oldala sül, a másikat sózzuk meg és olívaolajjal kenjük meg. Amikor megpirul, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Akkor szép, ha a rács lenyomata látszik a cukkinin. A faszénen közben megsütünk egy teljes fej fokhagymát. Ha jól átpirul, a gerezdeket kinyomkodjuk. Az átsült cukkini chips-szet tálba tesszük, összekeverjük a fokhagymával, megöntözzük az olívával és citromlével. Lehűtjük, mert hidegen finomabb.

Ha már ég a tűz, a megtisztított és negyedbe vágott ananász szeleteket is elősütjük.

A szufléhoz a meghámozott zellert és a krumplit uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk. A tejszínt összekeverjük a reszelt ementálival, kis sóval és pár csipet őrölt szerecsendióval. Egybekeverjük a legyalult zeller-krumpli egyveleggel. Kis tálkákat kikenünk fokhagymával, majd beletesszük a tejszínes-sajtos-krumplis-zelleres masszát. Ügyeljünk, hogy a szeletek egymáson vízszintesen legyenek. Egy nagy tepsit megtöltünk félig vízzel, belehelyezzük a kis tálakat, leborítjuk alufóliával, majd az egészet betoljuk a 180 fokos előmelegített sütőbe. Két és fél órán keresztül sütjük, az elpárolgott vizet időnként pótoljuk. Ha a teteje nem pirult meg, az utolsó tíz percben a fóliát levesszük. Jól időzítsenek a sütési idővel, mert a szuflé csak forrón és frissen finom.

Ha megérkeztek a vendégek, újra felizzítjuk a faszenet. A tonhal szeleteket sózzuk, borsozzuk és a megolajozott forró rácsra tesszük. Ízlés szerint sütjük, de csak akkor finom igazán, ha a belseje rózsaszín marad. Az ananász szeleteket újra átforrósítjuk és megszórjuk a chilivel.



Desszert

"Málna sorbet"

Hozzávalók:

1 zacskó mirelit málna
cukor vagy édesítő
citromlé

Elkészítési mód:

A kőkemény, fagyott málnát összeturmixoljuk egy kis vízben feloldott cukorral és citromlével. Fagyi kanállal szép kis gombócokat formálunk, tálba tesszük és mentalevéllel díszítjük.


Forrás: vacsoracsata.tv

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsoracsata.blog.hu/api/trackback/id/tr90440755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsóka 2008.09.04. 20:16:31

Az egész sorozat legjobb kajái a legelegánsabban! Grat érte Kár hogy nem voltam ott.!


süti beállítások módosítása