Vacsoracsata

az rtl uj sorozata a téma Vacsoracsata avagy hogyan főznek a hírességeink

Kereső

Egyedi keresés

AJÁNLATOK

Receptek

Utolsó kommentek

12. hét - a Rippel fivérek receptjei

2008.09.26. 04:36 - sorozat

Címkék: receptek vacsora csata rippel fivérek nyári dilitorta indiai naan kenyér mango chatneyval indiai szárnyaspörkölt bográcsban basamati sáfrányrizzsel

 

Előétel

"Indiai Naan kenyér Mango Chatney-val"


Hozzávalók:

Naan kenyér

3 csésze liszt,

5 t.k. sütőpor,

1 pohár joghurt,

4-6 t.k. olaj,

1 t.k. só ,

4 t.k. cukor,

1 dl tej,

Mango chutney

50 g cukor

1 mangó

10 g friss gyömbér

egy negyed narancs héja

egy lime héja

1 passion fruit

3 levél friss menta

Elkészítési mód:

Naan kenyér elkészítése:

Összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a folyékonyakat, és jól összedolgozom. A masszát 6-8 darabra osztom, és ovális, 1/2-1 cm vastagságú lepényeket formálok belőle. Bekenem vékonyan olajjal, és 250 fokon kb. 3 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, megkenem, és még 3 percig sütöm. Nem árt szemmel tartani, elég könnyen megéghet.

Mango chutney elkészítése:

Enyhén karamellizáljuk a cukrot. Hámozzuk meg a mangót, vágjuk apró darabokra, és adjuk a cukorhoz. Majd tegyük hozzá a lime és a narancs héját, a passion fruit húsát és a gyömbért.

Főzzük a csatnit, amíg a mangó és a passion fruit leve elpárolog.

Ha kihűlt a csatni, adjuk hozzá az apró darabokra vagdalt mentaleveleket.

 

 

Főétel

"Indiai szárnyaspörkölt bográcsban, basamati sáfrányrizzsel"


Hozzávalók:

Basmati rizs hozzávalói:

Fél kg basmati rizs

Indiai szegfübors

Kardamonmag

Szárnyaspörkölt hozzávalói:

A marinádhoz: 1 kg csont nélküli csirkehús kockákra vágva (mell vagy comb), 1 bögre natúr joghurt, 1 maroknyi finomra vágott korianderzöld, 2 ek őrölt gyömbér, 5 gerezd passzírozott fokhagyma, 3-4 ek garam masala fűszerkeverék, 2 tk őrölt bors, 2 ek chilipor, 3 ek citromlé, 1/3 tk kurkuma; a szószhoz: 2 közepes vöröshagyma finomra aprítva, 6 gerezd fokhagyma felaprítva, 5 kardamom hüvely, 1 konzerv paradicsom vagy 6 közepes friss kis darabokra aprítva, 2 ek garam masala fűszerkeverék, 2 ek barna cukor, 1 bögre tejszn, 3 ek őrölt mandula, 3 ek olaj, só

Elkészítési mód:

1. Készítsük el a marinádot: keverjük össze a fűszereket a joghurttal egy nagy tálban, majd forgassuk bele a húsdarabokat. Fedjük le az edény és tegyük hűtőbe éjszakára, de minimum 4 órára.

2. A húsdarabokat szúrjuk nyársakra, hurkapálcákra. Grillezőben, vagy 200 fokra melegített sütőben (gáz 6-os) süssük puhára és barnára a húst kb. 20-25 perc alatt. Tegyük félre.

3. Mély serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük rá a hagymát és pirítsuk puhára. Ekkor tegyük bele a kardamom hüvelyeket és a fokhagymát, pirítsuk tovább 2-3 percig. Adjuk hozzá a garam masalát, barna cukrot, mandulát és paradicsomot, sót és jól keverjük össze. Főzzük míg a paradicsom szétesik és sűrű szósz állagú lesz.

4. Ekkor tegyük bele a már megsütött csirkedarabokat, keverjük el és főzzük kb. 10 percig. Keverjük bele a tejszínt, majd vegyük le a lángról. Tálaláskor szórjuk meg vágott korianderzölddel.

 

 

Desszert

"Nyári dilitorta"

Hozzávalók (piskóta):

7 tojás, 14 dkg cukor, 15 dkg liszt

Elkészítési mód:

A piskóta tészta elkészítése:

1. A fertőtlenített tojásokat kettéválasztjuk.

2. A lisztet megszitáljuk.

3. A sárgájákat a cukor 2/3 részével kihabosítjuk.

4. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem felverődött, akkor hozzáadjuk a maradék 1/3 rész cukrot, és teljesen habbá verjük.

5. A tojásfehérjehab 1/3-ad részét fakanállal lassan hozzákeverjük a sárgájás habhoz, teljesen elkeverjük.

6. Utána a tojásfehérjehab maradék 2/3 részét is hozzákeverjük.

7. Az összekevert habba óvatosan beleforgatjuk a szitált lisztet.

A kész piskóta tészta kikenhető lapnak vagy tehetjük tortaformába (23cm-es) is.

Ha tortaformába töltjük, mindig homorú alakúra húzzuk ki a piskóta tésztát, hogy a kész kisült piskóta egyenletes vastag legyen és mindenhol jól átsüljön.

Sütés:

Tortakarika 150-160 fokon

Vékony piskóta lap160-180 fokon

Mindig 2 ütemben süssük a tortakarikát! Először 10-15 percig magasabb (160-170 fok), azután alacsonyabb (150 fok) hőmérsékleten, hogy jól átsüljön, de ne égjen meg a piskóta.

A kisült tortakarika tetejét kézzel óvatosan megnyomkodva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a piskóta. A sületlen tésztának jellegzetes, zizegős hangja van.

A sütőből kivett tortakarikát ráfordítjuk egy rácsra, ami alulról szellőzik, és azon hagyjuk kihűlni.

Ha piskótalapot sütünk akkor vagy közvetlenül kenhetjük vajazott sütőlemezre, vagy sütőpapírra is.

Fontos:

1. Óvatosan forgassuk össze a habokat nehogy összetörjenek, mert akkor lapos lesz a piskóta.

2. Mindig jól keverjük el a lisztet hogy ne legyen „lisztcsomós” a végeredmény.

3. Figyeljünk a sütési hőfokokra, mert hideg sütőben lapos, szalonnás lesz, meleg sütőben viszont megég a tészta.

4. Az elkészült tésztát egyből tegyük a sütőbe, ne várjuk meg amíg összeesik.

5. A sütés első szakaszában ne nyitogassuk a sütőajtót, mert megfázik, összeesik a piskóta tészta.

A töltelék pedig egyszerű, mert sima gyümölcskocsonyát készítünk zselatinból, majd dermedés előtt beletöltjük a már elkészített és kívülről csokimázzal kikent tortára (a széleire hosszúkás csokirudakat rakjunk).

Díszítésnek napernyőt, fekvő figurát, esetleg kis labdát alkalmazhatunk.

 

 Forrás: vacsoracsata.tv

A bejegyzés trackback címe:

http://vacsoracsata.blog.hu/api/trackback/id/tr45681920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Marika67 2008.10.01. 16:19:28

Megjegyezném, hogy a receptek nem pontosak, az adásban sült csirke is volt. Ennek az elkészítési módja nem szerepel a receptben. Valamint szerintem az indiai csirkepörköltet sem teljesen úgy készítették el, ahogy le van írva.
Szeretném elkészíteni ezeket az ételeket, ezért kérném a pontos recepteket, ha valaki tudja.
Érdekelne még a rózsavizes limonádé receptje is.
Előre is köszönöm.