Vacsoracsata

az rtl uj sorozata a téma Vacsoracsata avagy hogyan főznek a hírességeink

Kereső

Egyedi keresés

AJÁNLATOK

Receptek

Utolsó kommentek

5. hét - Szőke András receptjei

2008.04.02. 05:11 - sorozat

Címkék: receptek szőke andrás vacsora csata sonkába vagy baconba göngyölt aszaltszilva szarvaspörkölt bográcsban szőke módon dörödgi meggyes rétes



Előétel

"Sonkába vagy baconba göngyölt aszalt szilva"

Hozzávalók:

aszalt szilva
sonka vagy bacon

Elkészítési mód:

Az aszalt szilvákat darabonként betekerjük sonkával vagy bacon szalonnával. Ezután tűzálló tálba rakjuk, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük.



Főétel

"Szarvaspörkölt bográcsban Szőke módon"

Hozzávalók:

5 kg szarvas
5-6 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
színes bors
fekete bors
babérlevél
piros paprika
kömény
gyömbér
5-6 szál petrezselyem
sárgarépa
1 zellergumó
szárított gomba
2 dl sör
1 dl pálinka
2-3 paradicsom
3 zöldpaprika
2 dl vörösbor
tej

Elkészítési mód:

Pácolás: A húst a főzés előtti napon kicsontozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb edénybe bepácoljuk. Adjunk hozzá 4-5 babérlevelet, 2 fej hagymát felkarikázva és ízlés szerint fűszereket.

Főzés:

Bent:

A szarvas csontjából a répával, a petrezselyemmel és a zellerrel egy húslevesszerű csontlevest főzünk. Ezzel öntjük fel majd a pörköltet.

Kint:

A bográcsba tegyünk bele 5-6 nagy fej felkockázott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.

A tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát és az előre bepácolt húst, majd öntsük fel sörrel.

Körülbelül 2 órán keresztül főzzük és a szükséges folyadékot a korábban lefőzött csontlével pótoljuk.

Közben ne feledkezzünk meg a bogrács alatt a tűzről.

Amikor már 2/3 részt megfőtt, tegyük bele a fűszereket és az egy dl pálinkát. Majd főzzük még fél óráig. Közben a megmaradt csontlevet turmixoljuk össze répával, petrezselyemmel és zellerrel. Majd az így kapott sűrű főzelékszerű folyadékot is adjuk hozzá. Ezután sózzuk meg és adjuk hozzá a paradicsomot is. Az ételt főzzük puhára, majd öntsünk bele 2 dl vörösbort. Ezután 2 percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről.

Kenyér

Hozzávalók:

60 dkg fehérliszt
1 dkg élesztő
3 dl víz

egy csipet cukor

Egy dl vizet langyosra főzünk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot. Majd kicsi liszttel kovászt készítünk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük. Fateknőbe töltjük a 60 dkg lisztet, beleteszünk egy teáskanál sót és a kovászt. Adjunk még hozzá lisztet, kovászt és 2 dl vizet. Ha nagyon ragad, tegyünk még hozzá lisztet, ha nagyon kemény, akkor addig gyúrjuk még, amíg tiszta nem lesz a kezünk és a tál oldala. Majd tegyük félre egy langyos helyre és 45 percig letakarva pihentessük.

Majd amikor megkelt a tészta, tegyük a nyújtódeszkára és gyúrjuk át és rakjuk vissza még egy órára a kemencébe.



Desszert

"Dörödgi meggyes rétes"

Tészta:

1/2 kg liszt
2 db tojás

1,5 dl víz

Töltelék:

60 dkg kimagozott meggy
1 pohár tejföl
5 evőkanál étolaj
5 dkg zsemlemorzsa
25 dkg cukor

Elkészítési mód:

A tésztát gyúrjuk össze, majd készítsünk belőle 2 cipót. Terítsünk a deszkára vászonkendőt, tegyük rá a tésztából gyúrt cipót és olajozzuk be a tetejét. Ezután addig nyújtsuk a tésztát, amíg be nem fedi a deszkát. Hintsük meg meggyel, zsemlemorzsával, cukorral, tejföllel és olajjal. Majd a vászonkendő segítségével tekerjük fel két oldalról. Tegyük kiolajozott tepsibe és 220 fokon 25-30 percig sütjük.

Forrás: vacsoracsata.tv

A bejegyzés trackback címe:

https://vacsoracsata.blog.hu/api/trackback/id/tr96407191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsanna 2008.04.02. 06:55:09

Jó fej a Szőke! Szívesen elmennék hozzá vendégségbe!

Zso 2008.04.02. 12:27:33

Nagyon klassz volt! én is szívesen lennék vendég nála.
Jó éreztem magam a tegnapi műsor alatt.
Élvezet volt látni, ahogy az örök diétázó hölgyek, "bűnbe esnek" :) törölgetik a szaftot a tálból :)

Marianna 2008.04.02. 12:37:00

A tegnapi musor,a Szokevel...haaat az csucs volt!Maximalisan megvaltozott a velemenyem rola:)))
Erdelyben elek,mindennap megnezem a musort es rajtam kivul meg sokan masok;)Jo kis tema reggelenkent a kevenal a kollegakkal DDDD
Szoval az a lelkesedes,az a sziv es lelek amit Szoke belevitt,az utolerhetetlen;))
Szivbol gratulalok!

Adrienn 2008.04.03. 19:25:58

Szerintem Szőke András nagyon jó fej nagyon jó pofa és igazán megérdemelte volna a 40 pontot is!Mert mindent maga készített a vendégei is jót szórakoztak,jót ettek ittak! Szívesen mennék hozzá vacsorázni vagy ebédelni!

Gabi 2008.04.04. 17:08:13

Nagyon jo lehetett .Minden fogást megkostolnék!!!Gratulálok neki.

Simon Zoltánné Betti 2008.04.04. 17:35:17

Sziasztok! Eddig minden adást megnéztem de az 5.-heti játékosok ,vagyis a Marsi Anikó és csapata tetszett a legjobban.Itt nem volt piszkálódás ,hátba támadás itt mindenki játéknak vette az egészet és mindenki jól szórakozott.Ez volt a legtökéletesebb összeállitás és a legszórakoztatóbb hét.És az ételek is isteniek lehettek és egyszerü még az elkészitésük is ,ez legalább nem a pénzről szólt.Gratulálok a rendezőknek.

Szabó irén 2008.04.04. 20:11:45

Sziasztok nagyon tetszett az 5 heti vacsoracsata . Szerintem eddig ők a legjobbak. Csodalatos volt minden. Elkepesztő milyen szuper kajakat főztek. Csak gratulalni tudok

eszter · http://vacsoracsata.hu 2008.08.06. 08:48:42

tényleg most tényleg jól fözöt ez a szöke andrás is még ha nem is gondoltuk volna róla a vele szembe állok is 10 illetve egy 9 pontos volt igy kapot:39 pontot de egész jól fözöt beleadta szivét lelkét és igaz olyan kaját mamár nem csinál senki de én is10 pontot adok neki ha ott vagyok mert minden saját készitésü volt

Erzsó 2008.08.06. 10:50:19

Eszter, nem tudom melyikre gondoltál, mikor azt írod, olyan kaját mamár nem csinál senki, mert pl. bográcsost elég sokfelé csinálnak, talán szarvasból valamivel kevesebben, és rétest, hasonlóan az én anyukám pl. havonta legalább egyszer süt, mert imádja a család

Stepán Árpádné 2008.08.26. 20:28:24

Ábel Anita receptjeit szeretnénk látni és kipróbálni.