Előétel
"Libamáj salátaágyon"
Hozzávalók:
500 dkg libamáj
4 ek. balzsamecet
3 ek. olívaolaj
2 ek. méz
Só, bors
Friss, vegyes saláta
Elkészítési mód:
A kb. 1,5cm-re szeletelt libamájat megborsozzuk, és meglocsoljuk oliva olajjal, majd serpenyőben hirtelen arany barnára sütjük.
Óvatosan meglocsoljuk a balzsamecettel és hozzáadjuk a mézet.
Tálaláskor a langyos libamájragut a salátára halmozzuk és meglocsoljuk egy kevés balzsamecetes lével.
Főétel
"Hal tengeri sóban"
Hozzávalók:
1 jókora tisztított tengeri hal (lazac-pisztráng, 1,2 kg 2 főre)
3-4 citrom
Friss zöldfűszerek (bazsalikom,petrezselyem,kapor,koriander,babér)
1-2 gerezd fokhagyma
2kg.durva tengeri só
Alufólia
Elkészítési mód:
A halat kívül-belül jól átmossuk. A belsejébe tesszük a fűszereket
Egy megfelelő méretű tepsit kibélelünk az alufóliával úgy, hogy a szélein ráhagyunk 30-30 centit. A tepsi aljára kb. 2 cm vastagon sót szórunk, ráfektetjük a fűszerekkel teletömött halat. A maradék sót a tetejére szórjuk és a kilógó fóliát a só és a tepsi fala közé gyömöszöljük. Ez rögzíti a halat oldalirányból. A tetejét megspricceljük vízzel, hogy megkérgesedjen. Az előmelegített sütő középső rácsán süssük a legmagasabb fokozaton 500grammonként kb. 10 percig. Sütés után hagyjuk kb.negyed órát pihenni, majd óvatosan törjük fel a sókérget úgy,hogy a hal bőrét ne sértsük meg és tálaljuk zöldfűszeres újburgonyával, salátával, kenyérrel, mártással, ízlés szerint.
Desszert
"Krémkaramell"
Hozzávalók:
90 g kristálycukor
625 ml tej
1 vaníliarúd
125 g finom kristálycukor
3 tojás felverve
3 tojássárgája
Elkészítési mód:
A cukrot karamellizáljuk, levesszük a tűzről és óvatosan hozzáadunk 2 ek. vizet, hogy megállítsuk a karamellizálódást. Eloszlatjuk 6 hőálló tálkában.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tejet és a vaníliarudat egy lábosba tesszük és épphogy felforraljuk. A cukrot kikeverjük a tojásokkal és a tojássárgájával. Rászűrjük a tejet, elkeverjük. Átkanalazzuk a tálkákba és egy tepsibe helyezzük. A tepsit a tálkák oldalának feléig megtöltjük vízzel, és 30-40 percig sütjük. Ha a krém már nem ragad a tűre, kész. Kiszedjük a tepsiből, és 15 percig állni hagyjuk. Tálalhatjuk a tálkákban, de ki is boríthatjuk, és akkor a tetején lesz a karamell.
Forrás: vacsoracsata.tv
Utolsó kommentek