Előétel
"Őszibarackleves"
Hozzávalók:
2 nagy doboz sárga húsú őszibarack befőtt
0,5 l hosszan friss tej
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
Ízlés szerint kristálycukor (1 - 2 evőkanál)
Elkészítési mód:
A barackbefőtt 2/3 részét saját levével leturmixoljuk, üvegtálba öntjük, hozzáadjuk az ízesítőket és a tejet. Alaposan elkeverjük, kóstoljuk, ízlés szerint cukrozzuk, ha sűrűnek találjuk, tej adható még hozzá. A le nem turmixolt barackokat ízlésesen felszeleteljük és belevegyítjük. Hűtve tálaljuk.
Főétel
"Bográcsban főtt zöldségek grillezett tarjával"
Hozzávalók:
(8 személyre)
40 dkg füstölt tarja
30 dkg tarhonya
15 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
só
(csípőspaprika-krém)
Elkészítési mód:
Az apróra vágott füstölt tarját a bográcsban kisütjük. Hozzáadjuk a fölszeletelt vöröshagymát és a karikára vágott kolbászt és az egészet, addig sütjük, míg a hagyma üvegesre párolódik. Ekkor beletesszük a cikkekre szelt paprikát és a paradicsomot, meghintjük pirospaprikával, sóval, és jól átforgatjuk. Lassú tűzön főzzük. Ha a szétfőtt paradicsomtól már jó szaftja lett, beleszórjuk a külön, szárazon megpirított tarhonyát és még 10-15 percig forraljuk, közben néhányszor megkeverjük. A tűzről lehúzva 5-6 percig pihentetjük, majd tálaljuk. Aki szereti, csípőspaprika-krémmel tüzesítheti.
Desszert
"Egzotikus gyümölcsrizs házi málnaszörppel"
Hozzávalók:
15 dkg rizs
10 dkg porcukor
8 dl tej
6 dl tejszín
3 cs.vaníliás cukor
2 dkg mazsola
1 dl sűrű málnaszörp
ízlés szerint gyümölcsök:
pl. barack, mandarin, ananász, eper,
esetleg kevés reszelt citromhéj
Elkészítési mód:
A rizsből, tejből, cukorból tejberizst készítünk. Jó puhára főzzük, ha kész, hűlni hagyjuk. Közben a gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztassuk be. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd kis időre hűtőbe tesszük. Addig érdemes gyümölcsmosóban, akár tésztaszűrőben a darabolt gyümölcsöket kicsit lecsepegtetni, hogy ami kis levet enged, ne lazítsa majd a gyümölcsrizst. A mazsolát is jól kinyomkodjuk, és elkezdhetjük összekeverni a hozzávalókat. A kihűlt tejberizst összekeverjük a mazsolával, a darabolt gyümölccsel, esetleg kevés citromhéjjal, legvégül óvatosan beleforgatjuk a kemény tejszínhabot, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön! Ezután a tálat még a hűtőbe tesszük egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek, utána tálalhatjuk kis kelyhekbe.
Forrás: vacsoracsata.tv
Utolsó kommentek