
Előétel
"Póréhagyma krémleves pirított fenyőmaggal"
Hozzávalók:
1 szál nagyobb méretű póré hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csomag friss petrezselyem
2 db zsenge sárgarépa
3 dl tejszín
2-3 dl főzőtejszín
1/2 kg húsleves leve (lehet 2 leveskockából is)
só
fehér bors
curry
őrölt szerecsendió
kakukkfű
5 dkg margarin
kevés olívaolaj
Elkészítési mód:
Főétel
"Rozmaringos lazac babyspenótos taglatellével."
Hozzávalók:
friss tisztított lazac kb. 2 kg 6 cm. Széles szeletekre vágva
firss rozmaring ágacskák (5-6 db)
1 egész citrom
fehér bors
3 dl száraz fehér bor
margarin
olívaolaj
sütőpapír
1 kg babyspenót
zöld taglatelle (kétharmada egy nagy zacskónak)
5-6 gerezd fokhagyma
görög bazsalikom (kis maroknyi friss)
5 dkg margarin
kevés olíva olaj
3 dl friss tejszín
só
fehér bors
reszelt parmezán
Elkészítési mód:
Egy nagyobb tepsibe helyezzünk bele egy sütőpapírt, hogy a citrommal bekent, megsózott és borsozott lazac szeleteket a rá tudjuk rakni. A halszeletek közé tegyünk még rozmaringokat és a tetejére pedig egy kis margarin kockát. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal és egy kevés borral. Nagyon fontos! A lazacot csak 20-25 percig süssük lefedés nélkül!
Desszert
"Fekete „mákia” torta tiramisu öntettel, friss gyümölcssalátával"
Hozzávalók:
15 dkg őrölt mák
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
6 tojás sárgája
8 tojás fehérje habbá
2-3 zacskó vaníliás cukor
keserű narancsdzsem
pirított mandula egy maréknyi
Csokoládémázhoz:
10 dkg margarin
2 tojás sárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál keserű holland kakaó por
1 kis kanál olaj
Tiramisu öntethez:
250 gr-os mascarpone sajt
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje habbá verve
3 púpos evőkanál kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 dl konyak
Gyümölcsök:
sárgadinnye
eper
fekete áfonya (de lehet kivi, ananász, eper)
Elkészítési mód:
A margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjunk hozzá 6 tojás sárgáját, egy kevés mákot, vaníliás cukrot, és végül 8 tojás felvert habját.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákmasszát és 180 fokon 45 percig süssük.
Miután a torta kihűlt vágjunk vízszintesen ketté, majd kenjük meg narancsdzsemmel és szórjuk meg pirított mandulával, és tegyük rá a torta levágott lapját.
Csokoládé máz: egy edénybe öntsünk vizet, majd tegyünk bele egy kisebb edényt, és így tegyük a tűzre – ez a vízgőzben főzés. A vajat, a cukrot és a kakaót olvasszuk fel a felső edénybe, majd állandó keverés közben tartsuk a gőz fölött. Adjunk hozzá egy tojást és egy kevés olajat.
A csokimázat egyenletesen kenjük a tortára és szórjuk meg mandulával.
Egy habverős tálba keverjük ki a tojások sárgáját, majd a mascarpone sajtot, a konyakot és a vaníliás cukrot is keverjük habosra. Végül a tojások felvert habját adjuk hozzá és rakjuk be a hűtőbe.
Utolsó kommentek