Előétel:
"Tejfölös gombaleves"
Hozzávalók:
- 35-40 dkg gomba
- 15 dkg sárgarépa (aki szereti)
- 15 dkg fehérrépa (aki szereti)
- 4 evőkanál olaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tejföl
- 1 nagy vöröshagyma
- petrezselyem
- őrölt bors
- só
Elkészítési mód:
A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, a sárgarépát és a fehérrépát (aki szereti) pedig kockázd fel. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát fonnyaszd meg a forró olajon, majd add hozzá a zöldségeket (aki szereti) és a finomra vágott petrezselyem felét. Ha zöldségek kissé megpirultak, önts hozzá kb. 1,5 liter vizet, sózd és borsozd. Amikor a leves megfőtt, a lisztből és a tejfölből készített habarással sűrítsd be. Tálaláskor a maradék petrezselyemzölddel díszítsd.
Főétel:
"Rakott lecsós tarja"
Hozzávalók:
- 1 kg tarja - vékony szeletekben
- paprika
- paradicsom
- 90 dkg burgonya
- kb. 5 nagy fej hagyma
- kis liszt
- kis pirospaprika
- tejföl
- só
- bors
- olaj
Elkészítési mód:
Az ajánlott libazsír helyett a reformkonyha nyomdokait követve olívaolajat öntünk a tepsi aljára. A karikára vágott nyers burgonyát és hagymát leteszem, majd a vékony tarja szeleteket megfűszerezve ráhelyezem. Ezután kb. 30 percre beteszem a már előmelegített sütőbe. A 30 perc letelte után két kesztyű segítségével a tűzforró tepsit kiemelem, majd a karikára vágott sült burgonyára és hagymára, valamint a még nem teljesen kisült tarjára ráborítom a már előre elkészített speciális lecsót. Attól speciális, hogy a séf intelme ellenére jó sok baromfi virslit szeltem bele, majd még kb. 7 dkg parasztkolbásszal megbolondítottam. Mindennek a tetejére paprikás liszthez kevert tejfölt borítok és visszateszem a sütőbe.
Desszert
"Szilvás és barackos gombóc bakter módra"
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- fél kg szilva/ barack
- 20-25 dkg liszt
- 13 dkg margarin
- őrölt fahéj (aki szereti)
- 10 dkg zsemlemorzsa
- porcukor a tetejére
Elkészítési mód:
A héjában főtt burgonyának lehúzzuk a héját, burgonyanyomón áttörjük, hozzáadunk 3 deka vajat, pici sót, és annyi lisztet, hogy alaposan összegyúrva a tészta, se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Lisztezett deszkán kb. három milliméter vastagra kinyújtjuk. Négyzet alakú kockákra vágjuk, mindegyik közepébe egy fél szilvát/barackot teszünk, a szilvát megszórjuk kevés őrölt fahéjjal (aki szereti) és beleteszünk egy kockacukrot. A tészta négy sarkát összefogjuk, gombócot formázunk belőle, és forrásban lévő, sós vízben addig főzzük, míg azok a tetejére fel nem jönnek. A maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és a kifőtt gombócokat átforgatjuk benne.
Forrás: vacsoracsata.tv
Utolsó kommentek