Vacsoracsata

az rtl uj sorozata a téma Vacsoracsata avagy hogyan főznek a hírességeink

Kereső

Egyedi keresés

AJÁNLATOK

Receptek

Utolsó kommentek

4. hét - András receptjei

2008.03.29. 07:13 - sorozat

Címkék: receptek andrás vacsora csata mangalica sonkaízelítők ropogós malacsült gazdagon körítve pezsgős káposzta rösti belga csokitorta





Előétel

"Mangalica sonkaízelítők"

Hozzávalók:

mangalica spanyol füstölt sonka
mangalica füstölt parasztlapocka
mangalica szárított karaj
mangalica főtt karaj
parmezán sajt
olívabogyó
medvehagyma
paradicsom
balzsamecetes minihagyma
chilipaprika

Elkészítési mód:

A paradicsomot vágjuk félbe, tegyük a tányér közepére és parmezán reszeléket rakjunk mellé. A tányér jobb oldalára medvehagyma levelet fektetünk, a közepére pedig szarvasgomba szószt és egy chilipaprikát állítunk. A parmezán halomra négy irányba leterítjük a húsokat, majd a paradicsomba spagetti szálakat szúrunk, amit két olívabogyóval fogunk össze és teljesen lehúzunk a paradicsomig. A bal oldali olívabogyóba belehúzunk egy medvehagyma levelet és ráhelyezzük a balzsamecetes hagymát. A tányérra kicsi metál tálkát helyezünk három szem magozatlan olívabogyóval.



Főétel

"Ropogós malacsült gazdagon körítve"

Hozzávalók:

mangalica malac
mangalica szalonna olívaolaj
fűszerek
sör

Elkészítési mód:

A malacot megtisztítjuk, pácot készítünk. A pác olívaolajból, fokhagymából, nagy szemű tengeri sóból, kevés majoránnából és köménymagból áll. A fűszerektől a pácnak sűrűnek kell lennie. Ezzel a malacot mindenhol bekenjük és hagyjuk állni legalább egy napig. Ezután elővesszük, tepsibe helyezzük, mellé teszünk egy paradicsomot, egy paprikát, egy negyedbe vágott hagymát és jó néhány gerezd fokhagymát. Lefedjük alufóliával és 130 fokon légkeverésben lassan sütni kezdjük. Körülbelül óránként szalonnával kenegetjük és sörrel locsoljuk. A folyamat négy-öt órán át tart, ez egy kifejezetten lassú technika, de legalább a fűszerek egészen átitatják a húst, miközben az teljesen megpuhul. Ekkor kivesszük a sütőből és a hőfokot 250 fokra állítjuk, Andrásnál alsó-felső statikus sütés légkeveréssel a program neve. Nagyjából negyven perc alatt folyamatos saját lével és sörrel való locsolgatás mellett pirosra, ropogósra sütjük.

Köretek: pezsgős káposzta csipetnyi fahéjjal, rösti burgonya jól lesütve mangalica sonka darabokkal és pirított gomba friss petrezselyemmel. Savanyú főtt cékla reszelve friss reszelt tormával és almával jól lehűtve.

Pezsgős káposzta:

Fél fej káposzta négy személyre, csíkokra vágva, nem reszelve.

Olívaolajon egy fej édes hagymát üvegesre pirítunk, majd két fej apróra vágott fokhagymát mellé teszünk. Ezután fél bögre cukrot ráöntünk és lassan karamellizáljuk. Fontos, hogy egy egységes sűrű folyékony szirupot kapjunk. Amikor kész belehelyezzük a káposztát, ráteszünk egy csipet sót, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve pároljuk. Közben folyamatosan öntözgetjük pezsgővel, de lehetőleg valami félszáraz vagy félédessel. Amikor a káposzta már puhul, adjunk hozzá egy csipet fahéjat. András nem szokta teljesen szétfőzni, ezért akkor fejezi be, amikor még a káposztának van egy kicsi tartása és nem várja meg, amíg olyan puha lesz, hogy szétmállik a szájban. Szép aranybarnának kell lennie és nem mehetnek szét a káposzta csíkok.  

Rösti:

A világ legegyszerűbb körete. Mangalica zsíron egy nagy fej hagymát megkapatunk, legalább 5 gerezd fokhagymát hozzávágunk. Amikor kezd üvegesedni, akkor két szelet nyers füstölt mangalica sonkát vagy lapockát felkockázunk és beleforgatjuk. Négy személyre öt krumplit lereszelünk és hagymás, sonkás zsírba dobjuk. Megsózzuk. Az edényben ellapítjuk a burgonyátés nem túl nagy lángon sülni hagyjuk. Kis idő után megkeverjük és hagyjuk tovább sülni. A lényege, hogy a hagymás, fokhagymás zsír ne égjen meg és összeépüljön a krumplival. A keverés műveletet addig ismételjük, amíg a rösti összeáll és már félbe hajtható. Kívülről sültnek kell lennie, míg belül a zsíros krumplira emlékeztet. Figyelni kell, nehogy megégjen a széle.



Desszert

"Belga csokitorta"

Hozzávalók:

liszt
cukor
egy tasak sütőpor
3 tojás
2 joghurt
kakaó
vaj
fekete csokoládé

Elkészítési mód:

A tojás sárgáját verjük keményre. Majd rakjunk a konyhagépbe fél bögre lisztet, fél bögre kristálycukrot és két joghurtot és egy zacskó sütőport. Ezeket kezdjük el keverni, majd adjunk hozzá három tojás sárgáját és egy csipetnyi sót. Keverjük simára, ha megvan, öntsük hozzá a 60-70 gramm kakaóport. Amikor kész, vegyük ki, tegyünk hozzá mézet és lassan egy irányba egy nagyfejű fakanállal kevergetve adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Amikor ez is benne van, kb. 15 dkg vajat és két tábla jó minőségű fekete csokoládét olvasszunk meg. Ha ez is kész, öntsük a masszába a sűrű krémet, majd egy kivajazott kör alakú teflon tepsibe. Nagyjából 15 percig süssük 140 fokon légkeverésen, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni és narancs, illetve lime lekvárral találjuk.


A bejegyzés trackback címe:

https://vacsoracsata.blog.hu/api/trackback/id/tr59400977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása