Előétel
"Mangalica sonkaízelítők"
Hozzávalók:
mangalica spanyol füstölt sonka
mangalica füstölt parasztlapocka
mangalica szárított karaj
mangalica főtt karaj
parmezán sajt
olívabogyó
medvehagyma
paradicsom
balzsamecetes minihagyma
chilipaprika
Elkészítési mód:
Főétel
"Ropogós malacsült gazdagon körítve"
Hozzávalók:
mangalica malac
mangalica szalonna olívaolaj
fűszerek
sör
Elkészítési mód:
A malacot megtisztítjuk, pácot készítünk. A pác olívaolajból, fokhagymából, nagy szemű tengeri sóból, kevés majoránnából és köménymagból áll. A fűszerektől a pácnak sűrűnek kell lennie. Ezzel a malacot mindenhol bekenjük és hagyjuk állni legalább egy napig. Ezután elővesszük, tepsibe helyezzük, mellé teszünk egy paradicsomot, egy paprikát, egy negyedbe vágott hagymát és jó néhány gerezd fokhagymát. Lefedjük alufóliával és 130 fokon légkeverésben lassan sütni kezdjük. Körülbelül óránként szalonnával kenegetjük és sörrel locsoljuk. A folyamat négy-öt órán át tart, ez egy kifejezetten lassú technika, de legalább a fűszerek egészen átitatják a húst, miközben az teljesen megpuhul. Ekkor kivesszük a sütőből és a hőfokot 250 fokra állítjuk, Andrásnál alsó-felső statikus sütés légkeveréssel a program neve. Nagyjából negyven perc alatt folyamatos saját lével és sörrel való locsolgatás mellett pirosra, ropogósra sütjük.
Köretek: pezsgős káposzta csipetnyi fahéjjal, rösti burgonya jól lesütve mangalica sonka darabokkal és pirított gomba friss petrezselyemmel. Savanyú főtt cékla reszelve friss reszelt tormával és almával jól lehűtve.
Pezsgős káposzta:
Fél fej káposzta négy személyre, csíkokra vágva, nem reszelve.
Olívaolajon egy fej édes hagymát üvegesre pirítunk, majd két fej apróra vágott fokhagymát mellé teszünk. Ezután fél bögre cukrot ráöntünk és lassan karamellizáljuk. Fontos, hogy egy egységes sűrű folyékony szirupot kapjunk. Amikor kész belehelyezzük a káposztát, ráteszünk egy csipet sót, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve pároljuk. Közben folyamatosan öntözgetjük pezsgővel, de lehetőleg valami félszáraz vagy félédessel. Amikor a káposzta már puhul, adjunk hozzá egy csipet fahéjat. András nem szokta teljesen szétfőzni, ezért akkor fejezi be, amikor még a káposztának van egy kicsi tartása és nem várja meg, amíg olyan puha lesz, hogy szétmállik a szájban. Szép aranybarnának kell lennie és nem mehetnek szét a káposzta csíkok.
Rösti:
Desszert
"Belga csokitorta"
Hozzávalók:
liszt
cukor
egy tasak sütőpor
3 tojás
2 joghurt
kakaó
vaj
fekete csokoládé
Elkészítési mód:
Utolsó kommentek